Україна – аграрна країна із досить серйозним потенціалом для подальшого розвитку у цьому напрямі. Але обробка полів, посадка сільськогосподарських культур, уход за ними, збирання врожаю та низка інших супутніх робіт потребує багато часу та фізичних зусиль. Понад те, реалізувати їх усе самостійно людина неспроможна. І тут на допомогу приходять спеціалізована агротехніка. Це досить широкий асортимент транспортних засобів, ув'язнених під роботу на полях, у луках, садах, виноградниках. Асортимент сільськогосподарської техніки, яку сучасні виробники постачають на світовий ринок, вражає різноманітністю як різновидів, так і модифікацій. Тут можна знайти будь-які рішення для роботи як у невеликих фермерських господарствах, так і у величезних аграрних холдингах.
 

Основні різновиди сільськогосподарської техніки

Фахівці рекомендують використовувати у роботах вузькоспеціалізовані машини. Вони спочатку наділені спеціальним набором технічних показників, заточених спеціально під розв'язання певної задачі. Завдяки цьому вони можуть забезпечити максимальну ефективність та продуктивність робіт у певних робочих умовах. Наразі розглянемо докладніше основні категорії агротехніки, які знайшли найбільше застосування на полях та в садах України сьогодні. Мова йде про:

  1. Ґрунтообробна агротехніка.
  2. Посівні машини.
  3. Обприскувачі.
  4. Збиральна техніка.
  5. Трактори.

Зупинимося детально кожної з цих категорій. Це дозволить вам швидко та легко зорієнтуватися у пропозиціях ринку та підібрати ті машини, які будуть найбільш ефективними саме у ваших виробничих умовах.
 

Ґрунтообробна агротехніка

Правильна підготовка землі до посадки, а також її обробка після збирання культури – одна із застав високої врожайності. Серед основних завдань, які стоять перед технікою на даному етапі, можна виділити поверхневу обробку (культивування, боронування, мульчування), глибоку оранку, розпушування, ущільнення ґрунту. І тут важливо розуміти, який ефект дасть використання тієї чи іншої машини.

Відразу обмовимося, що основна робота на даному етапі покладається не так на базову машину, як на виконавчі механізми, які вона використовує. Це ті ж плуги, борони, культиватори, мульчери та ін. А ось встановлюватися вони можуть на мотоблоки, мототрактори, мінітрактори, а також великі трактори, здатні швидко обробляти величезні за площею поля.
 

Посівні машини

У цій категорії аграрної техніки широко представлені всілякі сівалки, накопичувальні бункери, баки, картоплесаджалки. Сучасні виробники пропонують безліч готових рішень для сівби різних видів зернових, круп'яних, бобових, олійних культур, насіння різних розмірів, картоплі. Устаткування, представлене у цій категорії, забезпечує максимально рівномірну подачу посівного матеріалу, забезпечуючи його посадку відповідно до тих налаштувань, які були задані оператором. А ще вони мінімізують ушкодження зерна, насіння, що у рази підвищує схожість.

Більшість даного устаткування випускається виробниками як напівнавісних чи причіпних механізмів. Ними можуть агрегатуватись як малогабаритні, так і великі трактори. Ринок пропонує найкращі рішення для роботи на полях будь-якої площі.

 

Обприскувачі

Обприскувачі – це та категорія агротехніки, яка покликана ефективно виконувати внесення до ґрунту органічних та мінеральних добрив, інсектицидів та фунгіцидів для боротьби з хворобами рослин та шкідниками. Сьогодні виробники випускають ринку обприскувачі як навісного чи причіпного устаткування, і навіть повноцінні самохідні машини. Останні за ціною буде значно дорожчим за навісні або причіпні. Зате їх ефективність і продуктивність роботи значно вища. А це дуже важливо під час виконання робіт на полях великої площі.
 

Збиральна техніка

Не обходиться без спеціалізованої аграрної техніки й наступний етап вирощування сільськогосподарських культур – збирання. Тут потрібні індивідуальні рішення для різних зернових культур, кукурудзи, соняшнику, ріпаку, сої та ін. Для вирішення цих завдань на сучасному ринку можна підібрати різноманітні види жниварок, додаткових столів та інших пристроїв.

Але все ж таки основна робота в збиранні врожаю покладається на зернозбиральні комбайни. Ця техніка спеціального призначення ефективно справляється з усіма етапами робіт:

  • зріз стебел безпосередньо із зерном;
  • молочення;
  • віялка;
  • подача в бункер, а далі на кузов машини для транспортування.

Комбайни можуть оснащуватися різними типами молотильних пристроїв: аксіально-роторними, більними, штифтовими. Найбільше застосування на практиці отримали аксіально-роторні молотарки через свою високу продуктивність у комплексі з мінімальним пошкодженням зерен.

Особлива техніка представлена на ринку та для збирання картоплі, буряків, моркви та інших овочів.
 

Трактори

Трактори – це універсальна спецтехніка сільськогосподарського призначення, яка широко використовується на кожному з наведених вище етапів. Так, саме на них встановлюються всілякі навіси та причіпні механізми. Вони використовуються при перевезенні врожаю, а в ряді випадків беруть безпосередню участь і в збиранні. Дані машини випускаються на ринку як в універсальному виконанні, і у вузькоспеціалізованому: до роботи у садах, на виноградниках, для лісової галузі. Вони можуть бути різними й за продуктивністю, починаючи від мінімальної (мототактора для роботи на полях, площею до 5-10 га) і до дуже великої. Ще одна відмінність машин із цього розділу – тип шасі. Воно може бути колісним чи гусеничним. Перший варіант отримав найбільше застосування на практиці, тоді як другий буде незамінним під час роботи на ділянках з поганою прохідністю, на в'язких, болотистих ґрунтах.

Сучасним тракторам характерна:

  • висока продуктивність, яка точно відповідає особливостям майбутніх робіт;
  • швидка та проста зміна навісного, причіпного обладнання, що дозволяє з мінімальними зусиллями переходити від виконання одних робіт до інших;
  • простота обслуговування навіть у польових умовах;
  • ефективність роботи з різними виконавчими механізмами, у тому числі й несільськогосподарського призначення;
  • надійна та довговічна служба, висока ремонтна придатність та ін.

 

Як правильно обрати агротехніку?

Як бачите, вибір техніки для роботи на полях, луках, садах, виноградниках дуже широкий і здатний задовольнити запити кожного представника споживчого ринку. Вам треба просто зорієнтуватися у всьому цьому різноманітті та підібрати рішення, яке виявиться максимально ефективним саме у ваших робочих умовах. Але ще дуже важливо не вдаватися в надмірну економію при покупці таких машин, адже це загрожує придбанням техніки низької якості. Такої, яка здатна вийти з ладу досить швидко, вимагаючи серйозного ремонту, відновлення, а то й зовсім, нової покупки.

І щоб цього уникнути, рекомендуємо спочатку звернутися за покупкою агротехніки до компанії Hydromarket. У каталогах товарів можна знайти всі ті машини, які будуть найефективнішими саме у ваших робочих умовах за найкращими цінами та від надійних світових виробників. Їхня висока якість підтверджують сертифікати відповідності та офіційні гарантії брендів.

Потрібні консультації? Фахівці «Гідромаркет» на зв'язку у зручний для замовника час.