Грейфер – спеціалізований вантажозахоплювальний пристрій, призначений для виконання вантажно-розвантажувальних, планувальних, землерийних робіт. Спектр завдань, з вирішенням яких зможе впоратися дане обладнання, залежить від його модифікації та конструктивних особливостей. Цей механізм випускається в навісному виконанні і призначений для спільної роботи з технікою спеціального призначення, зокрема навантажувачами, екскаваторами, вантажопідйомними кранами та ін. переробних підприємствах, у кар'єрах, гірничодобувній промисловості.

Зараз познайомимося докладніше з основними різновидами грейферів, розглянемо їх переваги та недоліки. Завдяки цьому ви зможете зорієнтуватися у різноманітності пропозицій ринку та вибрати той варіант, який буде оптимальним саме у ваших робочих умовах.

Знайомимося з різновидами грейферів
Сучасні виробники випускають ринку широкий асортимент грейферного устаткування, оптимізованого під будь-які робочі умови. Покупці зможуть підібрати для себе більш ніж гідні рішення для роботи з сипучими матеріалами, лісом, металопрокатом, металобрухтом та іншими групами вантажів. Передбачено три основні класифікації грейферів:

По вантажопідйомності.
На кшталт кінематики.
За призначенням.
Розглянемо кожну з категорії докладніше.

Види грейферів за класом вантажопідйомності
Всі моделі, представлені у продажу на сучасному ринку, умовно можна розділити на 4 основні категорії залежно від того, з вантажами якої маси вони можуть працювати:

Суперлегкі. В основному вони призначаються для навантаження та вивантаження вапна, вугільного пилу та інших легких матеріалів, насипна щільність яких знаходиться в діапазоні від 0,4 до 0,63 т/м3.
Легкі. Обладнання, представлене в цій категорії, зможе працювати з сипучими матеріалами, густиною 0,8-1 т/м3. До подібної продукції належить щебінь дрібної та середньої фракції, ґрунт, глинозем, вугілля та ряд інших продуктів.
Середні. Ефективно впораються з переміщенням битої цегли, гравію, великого щебеню, гіпсу, дрібнокускової глини та інших матеріалів, насипна щільність яких знаходиться в діапазоні від 1,25 до 2 т/м3.
Важкі. Грейфери з цієї категорії призначені для переміщення скелястих, твердих матеріалів, насипна щільність яких може досягати 3,2 т/м3.
Незалежно від вантажопідйомності механізмів, всі моделі, призначені для роботи з сипучими матеріалами, конструктивно являють собою досить великий залізний ківш зі щелепами, що змикаються. За допомогою спеціальних механізмів щелепи розкриваються, захоплюють матеріал і щільність стуляються, забезпечуючи надійне збереження продукту всередині.

Види грейферів на кшталт кінематики
Залежно від цього критерію виділяють дві основні категорії грейферів:

Канатні.
Привідні.

Особливості канатних грейферів
Є пристрій, щелепи якого приводяться в дію спеціальними лебідками з використанням гнучкого каната. Серед їх основних переваг виділяють швидку зміну та можливість роботи на будь-якому типі екрана або спецтехніки, високу продуктивність, невеликі розміри конструкції, що дозволяє максимально використовувати висоту підйому крана. Залежно від кількості передбачених у конструкції канатів дане навісне обладнання може бути:

Одноканатним. Використовують лише один трос для підйому та замикання щелеп, вимагають ручного керування при розкритті.
Двоканатний. Тут передбачено вже два канати. Один трос відповідатиме за розкриття змикання щелеп, а другий за підйом і опускання. Управління таких пристроїв буде повністю автоматичним.
Чотирьохканатним. За конструкцією ті ж двоканатні моделі, але з тією відмінністю, що тут використовується по два троси на підйом і по два на розкриття та замикання щелеп.
Якщо говорити про недоліки канатних грейферів, тут варто виділити наявність досить сильних ударів по упору в процесі розкриття щелеп, що може призвести до механічних пошкоджень, а також підвищений знос канатів. Для роботи із щільними типами ґрунту дане обладнання використовуватися не може.

Особливості приводних грейферів
Вже з назви можна судити, що грейфери цієї категорії мають додатковий привід. Тут також передбачено кілька варіантів:

Моторні. Приводяться в дію силовим агрегатом машини, на яку вони встановлені. Серед переваг даного обладнання виділяють швидку зміну вантажозахоплювального механізму, універсальність та компактність приводу. З недоліків варто відзначити досить велику масу та недостатню місткість ковша.
Гідравлічні. Енергію, необхідну для роботи, це обладнання отримує від гідравлічної системи спецтехніки. Такі грейфери відрізняються більш високою потужністю та продуктивністю що дозволяє їм виконувати розробку щільних ґрунтів, працювати з достатньо важкими матеріалами. Завдяки наявності спеціальних швидкознімних елементів монтаж та демонтаж навісів на техніку здійснюється максимально швидко. Але, треба розуміти, що для стабільної роботи даного обладнання потрібна регулярна заміна олії, ущільнень.
Пневматичні. Як робоче тіло дане обладнання використовує повітряну суміш. Можуть працювати безпосередньо від пневмомережі, якою оснащується більшість сучасних виробничих цехів. Відрізняються простотою конструктивного рішення, невеликими масогабаритними показниками й, відповідно, з великими важкими вантажами працювати не зможуть.
Зважаючи на всі ці особливості найбільше застосування на практиці отримали гідравлічні грейфери. Вони відрізняються підвищеною потужністю, простотою в управлінні, продуктивністю, стабільністю та надійністю робіт навіть в інтенсивному режимі.

Види грейферів за призначенням
Всі грейфери, представлені у продажу на сучасному ринку залежно від типу робочого елемента, можна розділити на два ключові види: ковші та захоплення. Виходячи з їх особливості та конструктивних рішень виділяють три основні категорії грейферів за призначенням:

Для сипких матеріалів. Це грейфери-ковші, які можуть застосовуватися як для переміщення всіляких сипучих продуктів, у тому числі зернових, ґрунту, гірських порід, так і при виконанні землерийних робіт.
Для лісу. Обладнання з цієї категорії призначається для збору, навантаження, вивантаження та переміщення колод. До цих пристроїв додаються додаткові механізми, що розширюють функціональні можливості. Зокрема, можна встановити додатковий механізм, який здійснюватиме обдирання стовбура від сучків та торцювання перед навантаженням.
Для металобрухту. Конструктивно є багатощелепний ківш, який ефективно впорається з навантаженням і вивантаженням металобрухту, відходів виробництв у вигляді обрізків труб, стружки, залишків арматури та ін. Часто такі моделі додатково комплектуються спеціальним пристроєм, що генерує електромагнітне поле. Оператор, регулюючи силу струму, змінюватиме силу тяжіння металевих елементів, тим самим керуючи процесом захоплення та скидання вантажу.
Більш детально з різновидами всіх грейферів, представлених у продажу на сучасному ринку, можна познайомитись у каталозі товарів компанії «Гідромаркет». На вас чекає нове, сертифіковане обладнання, яке відмінно покаже себе в робочому процесі, порадує стабільною та ефективною службою з мінімальними вимогами до технічного обслуговування.