Підйомник – один з обов'язкових конструктивних елементів у будь-якому сучасному автосервісі або станції технічного обслуговування. З його допомогою здійснюється підйом автомобіля на певну висоту, що дозволяє виконувати різнопланове технічне обслуговування та ремонт. Повсюдно вони застосовуються і при шиномонтажі. Але високою функціональністю та зручністю роботи на практиці відрізнятимуться лише ті автопідйомники, які будуть обрані максимально правильно та коректно під робочі умови.

Зараз зупинимося докладніше у тому, яких видів може бути це устаткування, як правильно підібрати його тип, кількість стійок. Наведемо кілька рекомендацій, які допоможуть правильно підібрати підйомник під умови вашого автосервісу.
 

Різновиди автомобільних підйомників

Сучасні виробники випускають на світовий ринок досить широкий асортимент автопідйомників, які можна класифікувати за кількома критеріями. Ось основні моменти:

  1. За типом конструкції. Автопідйомник може бути стійковим, плунжерним, паралелограмним.
  2. За кількістю стійок. Можна підібрати одно-, дво- та чотиристоїчні моделі.
  3. За типом приводу. У продажу сьогодні представлені підйомники з електромеханічним, пневматичним та електрогідравлічним приводом.

На практиці найбільше застосування отримали саме стійкові моделі завдяки своїм високим експлуатаційним характеристикам, простоті та зручності в роботі. Зараз зупинимося докладніше на тому, яка кількість стійок буде оптимальною при роботі в тих чи інших умовах, а також на тому, як вибрати приводи.
 

Як правильно вибрати кількість стійок підйомника?

Правило: більше — краще, тут не працює. Необхідно виходити з того, в яких умовах працюватиме це обладнання. І тут важливо враховувати такі моменти, як спектр робіт вашого автосервісу, що надаються, наявність вільного простору. Ось основні рекомендації:

  1. Одностійкові підйомники не отримали масового застосування в автосервісах. За своїми експлуатаційними характеристиками вони будуть досить схожі з підкатними моделями або домкратами, тому багато хто не бачить сенсу переплачувати. Вони відрізняються невисокою стійкістю та підходять для робіт тільки з невеликими легковими автомобілями та виконання шиномонтажу, заміни гальмівних дисків, колодок та вирішення інших подібних завдань.
  2. Двостоїчні підйомники можуть комплектуватися одним або двома силовими агрегатами. У першому випадку підйом і опускання стійок буде синхронізовано, тобто забезпечується одночасне піднесення обох сторін конструкції. У другому випадку кожен двигун приводитиме в дію окрему каретку на стійці, що дозволить підіймати авто під нахилом, тим самим підвищуючи зручність робіт. Це універсальне рішення, здатне задовольнити запити більшої частини сучасних автосервісів та СТО. На ринку представлені такі моделі для роботи з легковими автомобілями різного класу. Можна підібрати моделі з верхньою або нижньою синхронізацією. При підйомі на висоту буде обмежений доступ до вікон та дверей, що ускладнить кузовний ремонт.
  3. Чотирьохстійкові підйомники за принципом дії мало чим відрізняються від двоступінчастих аналогів, але в їх конструкції буде передбачено вже 4 стійки. Вони відрізняються підвищеною стійкістю, але водночас займають чимало місця. Такий варіант переважно використовується вантажними автосервісами. Також це буде оптимальний вибір для автосервісів, які спеціалізуються на повному комплексі ремонтних та відновлювальних робіт. Єдина умова їх використання – наявність достатнього вільного місця.

Що робити, якщо у вашому автосервісі вільний простір дуже обмежений? Зверніть увагу на малогабаритні підйомники ножиць. Їх рекомендується монтувати у невеликі підлогові заглиблення. Завдяки цьому у складеному положенні напрямні даних підйомників будуть перебувати врівень із підлогою і не заважатимуть як вільному переміщенню, так і роботі. Висота підйому ножичних моделей переважно знаходиться в діапазоні від 0,45 м до 1,8 м. До того ж вони не обмежуватимуть доступ майстра до кузова, до днища. Ножничні моделі в основному використовуються при роботі з невеликими легковими авто.
 

Як правильно вибрати тип приводу підйомника?

Ще недавно більшість автомобільних підйомників комплектувалися електромеханічним приводом. Даний варіант найдоступніші за ціною, але зручність, швидкість і функціональність роботи тут залишають бажати кращого. Саме тому на зміну їм прийшли гідравлічні та пневматичні моделі. Серед основних переваг такого рішення виділимо:

  • мінімальні вимоги до технічного обслуговування;
  • вищу швидкість роботи;
  • функціонує дуже тихо та плавно;
  • несприйнятливі до забруднень пилом, абразивними частинками.

Але все ж таки, треба розуміти, що періодично гідравлічну систему необхідно буде перевіряти на герметичність, змінювати ущільнення олії в контурі.
 

Додаткові моменти які треба врахувати при виборі автопідйомників

Технічні характеристики – один із дуже важливих моментів, які необхідно враховувати під час вибору автомобільного підйомника. Саме від них багато в чому залежить те, в яких умовах зможе працювати та чи інша модель, з якими виробничими завданнями справлятиметься максимально ефективно.

Ось низка моментів, на яких у процесі вибору автопідйомника слід звернути особливу увагу:

  • Вантажопідйомність. Визначає з автомобілями якої маси може працювати та чи інша модель.
  • Потужність приводу. Цей параметр відображає економічність автопідйомника. Визначає, скільки енергії потрібно механізму у процесі роботи. Вантажопідйомність моделі та потужність приводу найчастіше безпосередньо пов'язані між собою.
  • Масогабаритні показники. Дані параметри будуть особливо важливими при підборі обладнання для встановлення в невеликі автосервіси, тобто там, де вільний простір дещо обмежений. Також ці моменти будуть актуальними в тому випадку, якщо обладнання монтується не стаціонарно, а встановлюватиметься щоразу, коли в ньому виникатиме необхідність.
  • Максимально можлива висота підйому. Тут треба виходити з того, які роботи потрібно виконувати. Не зайвим буде зорієнтуватися й у зростанні вашого персоналу, адже їм має бути зручно та комфортно працювати. Якщо ви підбираєте модель для шиномонтажу, то немає сенсу брати обладнання з висотою підйому 1,8 м. Так ви просто переплатите за опцію, якою не користуватиметеся на практиці.
  • Швидкість підйому та опускання. Цей параметр надає прямим впливом геть оперативність виконуваних робіт. Правильно підібравши його, ви мінімізуєте простої та витрати електроенергії. Орієнтуватися тут варто на швидкість підйому при максимальному навантаженні.
  • Тип синхронізації. Даний параметр є актуальним для двостійкових моделей. Автопідйомник з нижньою синхронізацією буде оснащений сполучною поперечиною в нижній частині конструкції. Це дещо ускладнить пересування персоналу, проте не буде обмежень по висоті підйому. Моделі з верхньою синхронізацією передбачають обмеження кузова авто за висотою, оскільки сполучна балка тут встановлена у верхній частині стійок.
  • Максимально можливий кут нахилу. Актуально для чотиристійкових автопідйомників, які призначені для регулювання розвалу сходження.
  • Розміри вільного простору, куди монтуватиметься техніка. Тут важливо врахувати як вільну площу, і мінімальну висоту.

Також важливо звернути увагу на те, на яке покриття для підлоги буде монтуватися механізм. Для більшості моделей автопідйомників оптимальним варіантом буде бетонна підлога.

Щоб вибрати правильне обладнання для свого автосервісу, важливо добре орієнтуватися в асортименті моделей, які сьогодні нам пропонують світові виробники. Для цього вам достатньо буде зайти в каталог товарів компанії «Гідромаркет», щоб познайомитися з широким розмаїттям підйомників під будь-які робочі умови, їх технічними характеристиками та умовами роботи. Уточнити актуальні ціни, дізнатися про умови співпраці можна у фахівців компанії телефоном або через онлайн сервіси зв'язку.