Будинок на колесах — це техніка, яка має стабільно високий попит в Америці, багатьох європейських країнах. Що може бути краще, ніж відправитися в поїздку сім'єю, не замислюючись про оренду житла, її оплату, вибір якихось локацій, що мають прив'язку до готелів, інфраструктури. Поступово така тенденція поширилась і на Україну. Ідея мати власний будинок на колесах приваблює багатьох наших співвітчизників. Але те, наскільки комфортними будуть ваші поїздки, безпосередньо залежить від правильності вибору машини. Зараз зупинимося на цьому питанні докладніше. Розкажемо, які різновиди будинків на колесах представлені продажі на сучасному ринку. Виділимо низку аспектів, на які варто звернути особливу увагу при виборі планування.

Що вибрати: трейлер чи кемпер?

Спочатку познайомимося з базовим конструктивним рішенням цієї техніки. Так, всі будинки на колесах, які представлені у продажу на сучасному ринку, можна поділити на дві великі категорії:

Как выбрать дом на колесах
  • Трейлери. Конструктивно є причіпом, який для транспортування необхідно під'єднувати до базової машини. Тут можуть використовуватися пікапи та потужні кросовери. Звичайний легковий автомобіль такий причіп за собою не потягне. У процесі поїздки перевозити людей у трейлері заборонено. Також маневреність таких будинків на колесах бажає кращого. Але зате ви можете їх оточити при потребі від машини і, як варіант, легко вирушити знайомитися з місцевими пам'ятками. Зручним такий варіант буде і при тривалому проживанні на тому самому місці, наприклад, влітку за містом.
  • Кемпери. Це повноцінна машина, на шасі якої облаштовано будинок на колесах. Тут не потрібна додаткова тягова машина. Під час руху пасажири можуть знаходитися в будь-якому місці салону, в тому числі і на ліжку, кухні. Такі будинки на колесах більш маневрені, зручні в управлінні, хоч і надто громіздкі, що вимагатиме певних навичок від водія. Їх компонування може бути абсолютно різним, так само як і конструктивне рішення.

На цьому моменті зупинимося докладніше.

Основні різновиди кемперів

У свою чергу автомобільні кемпери можна розділити на 4 категорії:

  1. Кастенвагени. Це свого роду мінівени, призначені для мандрівок на невеликі відстані. Нерідко в їх конструкції не передбачається туалет і душ, проте розміри тут невеликі, а самі машини маневрені і зручні в управлінні. Зовні їх складно відрізнити від звичайних мінівенів, і тільки при відкритті дверей можна побачити їх незвичайне компонування.
  2. Автокаровани. Такі машини можна легко виділити у загальному потоці за спеціальним модулем, розміщеним над кабіною. Найчастіше тут передбачено двоспальне ліжко. Такі машини можуть вміщувати до 8 пасажирів: додатково передбачаються місця у нижній частині салону. Варіантів шасі у таких машин може бути кілька, що дозволить підібрати потрібний варіант кожному покупцю.
  3. Напівінтегровані будинки на колесах. Вони випускаються на серійних шасі та відрізняються передовими ходовими показниками. Усередині передбачено велику різноманітність планувань. Це свого роду житловий мікроавтобус із вбудованою кухнею, санвузлом, спальними місцями. Тут із комфортом зможе подорожувати родина до 4 осіб.
  4. Інтегровані будинки на колесах. Випускаються на ринок із суцільнометалевим або склопластиковим кузовом. Шасі тут розробляється спеціально під кожну модель, що підвищує надійність та зручність в експлуатації. Відрізняються підвищеною аеродинамікою, гарною звуко- та теплоізоляцією. Дизайн також може бути індивідуальним. Кабіна тут інтегрована в житловий відсік, що дозволяє пасажирам із зручністю переміщатися салоном, у тому числі й сідати на місцях, поряд з водієм. За ціною це найдорожчий варіант.

Щоб підібрати тобі відповідне рішення необхідно розуміти, які варіанти комплектації та облаштування можливі в сучасних будинках на колесах.

Спецтехніка

Як можуть бути облаштовані будинки на колесах

Незалежно від того, який варіант автобудинку ви оберете, важливо ще звернути увагу на внутрішнє планування. Вона повинна відповідати кількості пасажирів, дальності поїздок, сезонності використання, а також індивідуальним уподобанням мандрівників. І тут є над чим подумати:

  • Тип опалення. Воно може виконуватися від газового або дизельного двигуна, а по салону поширюватися через повітряну або водяну систему. Повітряне опалення швидше прогріє житловий відсік, тоді як водяне забезпечить його рівномірність.
  • Якщо в будинку на колесах посадкові місця трансформуються в спальні, то ви зможете розмістити більшу кількість людей і при переїзді, і в процесі відпочинку. Якщо у вас є високі люди, то вибирайте варіанти, коли спальні місця розташовуються вздовж салону. Також варто звернути увагу на сам тип ліжок: односпальне або двоспальне.
  • Комплектація кухні. Поряд з мийкою, холодильником та газовою плитою в ряді будинків на колесах також передбачена духова шафа, мікрохвильова піч, кавоварка, посудомийна машина. Більш зручними у використанні будуть рішення з мобільною стільницею. Ви зможете її переміщати при необхідності, що підвищить зручність приготування їжі.
  • Комплектація санвузла. Через сильно обмежений простір тут зазвичай встановлюється невелика душова кабінка і компактний унітаз. Будь-які ніші зашпаровуються, перетворюючись на додаткове місце для зберігання відповідних речей.
  • Матеріали стін та підлоги. Особливо це актуально, якщо будинок на колесах планується використовувати цілий рік. Додаткове оздоблення стін сендвіч панелями і подвійне покриття для підлоги будуть сприяти тому, що всередині буде тепліше, а значить опалення обійдеться вам дешевше. Також не промерзатиме бак з водою, не зіпсуються продукти. Таке рішення влітку позбавить надмірної задухи і знизить витрату на кондиціювання повітря.
  • Необхідність облаштування робочого місця, наявність необхідної кількості розеток. Зверніть увагу на те, наскільки продумане в цьому плані внутрішнє планування будинку на колесах, чи здатне воно задовольнити ваші запити.
Виды домов на колесах

Ознайомитись з різноманітністю моделей трейлерів та кемпінгів різних видів та модифікацій можна у каталозі товарів «Гідромаркет». За потреби також можна звернутися за додатковими консультаціями до фахівців компанії. З комплексним та компетентним підходом ви зможете підібрати той будинок на колесах, який повною мірою відповідатиме вашим побажанням.