Паливна система – один з обов'язкових компонентів будь-якого транспортного засобу, оснащеного двигуном внутрішнього згоряння. Хоч їй і не приділяють особливої уваги, проте потрібно постійно підтримувати її гідний стан. Річ у тому, що саме від неї залежить найголовніше призначення автомобіля – пересування. І основний елемент у ній – паливний бак. Сучасні вантажні автомобілі нерідко комплектуються відразу двома місткостями: основною та додатковою, що забезпечує максимально тривалий період автономної роботи. Зараз познайомимося докладніше із призначенням паливного бака, його різновидами, а також розглянемо ТОП-5 виробників даних резервуарів, яким можна дійсно довіряти.
 

Призначення паливних баків

Багато хто думає, що зберігання на бору достатньої кількості бензину чи дизеля – це єдине призначення паливного бака. Але це явна помилка. Так, до обов'язків цієї місткості також входить:

  • Забезпечення пожежної безпеки. Місткість здатна ефективно відводити в довкілля продукти розгазування, виключаючи цим накопичення в баку газів під тиском.
  • Запобігання витоку палива, його мінімальні викиди в атмосферу. Забезпечується абсолютною герметичністю самого бака, продуманою системою ущільнень у галузі заливної горловини, кришки.
  • Безпека пересування. Коливання досить великої кількості палива всередині місткості (до 800-900 літрів і більше) при розгоні або різкому гальмуванні машини, підйомі в гору або спуску можуть спровокувати серйозну аварію. Щоб унеможливити подібні ризики, всередині паливних баків для вантажівок передбачені перфоровані перегородки, завдання яких полягає у гасінні коливань.

Тобто з упевненістю можна сказати, що тільки якісний та надійний резервуар для бензину, дизеля здатний гарантувати безпечну та ефективну експлуатацію транспортного засобу.
 

Основні різновиди паливних баків

Сучасний ринок пропонує споживачам величезну різноманітність паливних баків для різних марок та моделей транспортних засобів. Для більшої зручності автовласників всі вони розділені за різними категоріями в залежності від набору певних параметрів. Так, можна виділити такі класифікації паливних баків:

  • За матеріалами виготовлення: сталеві, пластикові, алюмінієві. Сталеві – міцні, піддаються ремонту шляхом зварювання, але вони важкі, а їхня стійкість до корозії спостерігатиметься лише до того моменту, поки не зітреться захисне покриття. Пластикові – легкі, але не дуже міцні, мають дуже обмежений об'єм. Алюмінієві паливні баки отримали сьогодні найширше застосування практично. Вони легкі, міцні, довговічні, не піддаються корозії, випускаються у величезній різноманітності моделей та літражу, починаючи від 80 та 950 літрів.
  • За типом конструкції: квадратного, прямокутного, круглого, D-подібного перерізу. Форма багато в чому залежить від країни-виробника автомобіля. Так, баки квадратного перерізу найчастіше можна побачити на тягачах європейських марок, прямокутного – на вітчизняних, D-подібного – на американських. А ось місткості із перетином коло – це варіант для вантажівок підвищеної потужності виробництва США та європейських марок.
  • За способом встановлення на автомобіль: горизонтальні з верхньою заливною горловиною, горизонтальні з торцевою заливною горловиною, вертикальні. Найбільшою місткістю відрізнятимуться місткості із заливною горловиною, розташованою у верхній частині бака. Вони забезпечують вільний доступ, що стає запорукою підвищеної зручності в експлуатації. Паливні горизонтальні баки із заливною горловиною на торцевій стінці мають невеликий об'єм. Переважно вони встановлюються на рамі під кузовом, переважно на малотоннажних авто. Місткості вертикального розташування монтуються за кабіною водія. Їх можна побачити на потужних тягачах.

Знаючи ці моменти, ви зможете легко вибрати паливний бак для свого вантажного автомобіля. Залишилось лише дізнатися, яким виробникам можна довіряти.
 

ТОП-5 виробників паливних баків

Не хочете ризикувати надійністю та стабільністю роботи паливної системи свого вантажного автомобіля, зверніть увагу на баки наступних виробників:

  1. AFO MAKİNA. Це місткості від відомого турецького бренду, який з'явився на ринку вже 30 років тому. Спочатку підприємство випускало оцинковані баки, але останні роки повністю перейшло виробництво моделей зі штампованого алюмінію. Компанія створила з нуля потужну виробничу лінію відповідно до сучасних вимог та світових тенденцій. На сьогодні в асортименті виробника представлені високотехнологічні рішення для встановлення на вантажні автомобілі вітчизняних та закордонних марок. Серед такої різноманітності ви легко зможете підібрати гідне рішення для себе.
  2. ATG (ATG Components) – це гілка литовського бренду AT Hidrauliс, яка спеціалізується на виробництві запасних компонентів для легкових та вантажних автомобілів. В асортименті виробника більш ніж достатню кількість представлені й паливні баки для вантажівок різних марок і моделей. Основна перевага цієї продукції – більш ніж доступна ціна. Вона відчутно нижча, ніж на аналогічні моделі турецького чи польського виробництва, але при цьому вони зовсім не поступаються аналогам за міцністю, надійністю та довговічністю служби.
  3. ARB – один із найбільших австралійських виробників навісного обладнання, а також гідравліки для вантажних автомобілів. У широкому асортименті він випускає на ринок і паливні баки для вантажних автомобілів, у тому числі тих, які експлуатуватимуться в досить складних умовах. При розробці та безпосередньо у виробничому процесі застосовуються передові технології моделювання. Все обладнання проходить багатоетапні контролі якості, що включали перевірку міцності та вібраційної стійкості.
  4. SEAFLO – китайський виробник запчастин та комплектуючих для техніки спеціального призначення та вантажних автомобілів. Компанія розпочала роботу на ринку у 2012 році й на сьогодні вже володіє двома великими заводами, розташованими на 30 тисяч квадратних метрів. Виробничий процес максимально автоматизований, що дозволяє мінімізувати людський фактор і поставляти на світовий ринок продукцію, що дійсно заслуговує на увагу з боку покупців. В асортименті бренду ви зможете відшукати надійні рішення для встановлення саме на ваш тягач чи будь-який інший вантажний автомобіль.
  5. Nuova Rade – італійський виробник з більш ніж 50-річною історією. Основний акцент бренду зосереджений на випуску паливних баків із пластику. У виробничому процесі компанія використовує сировину найвищої якості, особливу увагу приділяє як експлуатаційним характеристикам, і дизайну продукції. Випуск продукції ретельно контролюється на кожному етапі. Це дозволяє поставляти ринку паливні баки, які відмінно покажуть себе в експлуатаційному процесі, будуть надійними й довговічними.

Щоб довго не шукати відповідну модель, рекомендуємо відразу зайти до каталогу товарів Hydromarket. На сьогодні тут представлено понад 800 позицій нових, надійних паливних баків від провідних світових виробників за найкращими цінами в Україні та з надійними гарантіями. Для більшої зручності потенційних покупців та спрощення вибору передбачено розбивку на окремі категорії за марками вантажних автомобілів. Все обладнання нове, ціни доступні, а гарантії офіційні.