Мульчери – спеціалізоване навісне обладнання для техніки спеціального призначення або самохідні машини, призначені для подрібнення чагарників, пнів, гілок та різних залишків дерев, трави, у тому числі в незрубаному або нескошеному вигляді. На виході отримують сипучу субстанцію дрібної фракції, яка використовується як мульча – забезпечує захист ґрунту від інтенсивної втрати вологи, запобігає проростанню бур'янів. Також підвищуються якісні показники верхнього родючого шару.

Зараз зупинимося докладніше у тому, що є мульчер, де він використовується, яких видів буває. Також підкажемо, на які моменти звернути особливу увагу при виборі обладнання.
 

Особливості та сфери застосування мульчерів

Мульчери такі з'явилися ще в минулому столітті. За час існування на ринку їх принцип роботи залишився незмінним, але конструктивне рішення зазнало певних змін. Сучасна техніка відрізняється високою продуктивністю, зручністю та продуманістю в роботі. Оператор знаходиться в кабіні базової машини і спрямовує її на рослинність, яку треба подрібнити. Фреза захоплює рослинні залишки безпосередньо в прикореневій ділянці та переробляє їх, руйнує на дрібні шматочки. При роботі з щільною деревиною, пнями, необхідно буде по кілька разів «проходитися» по тому самому ділянці.

Сьогодні мульчери стали універсальним рішенням при подрібненні різноманітних рослинних решток і не тільки. Вони активно використовуються комунальними службами, будівельною, дорожньо-будівельною, лісозаготівельною галуззю, енергетиками при:

  • розчищення територій біля автошляхів, газопроводів, ліній електропередач;
  • рекультивації сільськогосподарських територій;
  • знищення старих чи занедбаних садів;
  • підготовці ділянки під засідку новими деревами на місцях вирубування;
  • розчищення важкодоступних територій зі складним рельєфом;
  • формуванні протипожежних смуг у лісі;
  • розробці ділянки під облаштування залізничних полотен, автошляхів та ін.

Одне з найбільш важливих завдань, які вирішити потенційному покупцю мульчера - правильно визначитися з моделлю. Від цього залежить ефективність його роботи у тих чи інших виробничих умовах.
 

Види мульчерів за типом робочого елемента

Одна з найважливіших класифікацій мульчерів, які потрібно враховувати потенційним покупцям – тип робочого елемента. Саме від нього залежить ефективність робіт навісного обладнання у тих чи інших експлуатаційних умовах. Так, мульчер може бути:

  1. Дисковим. Передбачається використання спеціальної дискової фрези, на якій встановлені сталеві твердосплавні різці. В основному такий навіс монтується на трактори, навантажувачі, але також його можна встановити на стрілу екскаватора. Походить для робіт з пнями та стовбурами дерев, які в діаметрі не перевищують 50 см. Подрібнення найчастіше виконується у 2-3 підходи. Але швидкість роботи таких моделей не дуже висока, що позначається і на продуктивності. При роботах на великих площах ділянках такі мульчери практично не використовуються. Їхня основна сфера застосування – комунальне господарство, приватні домоволодіння, а також всі ті об'єкти, де чекає робота в обмеженому вільному просторі.
  2. Роторним. Конструктивно є валом з рухомими або нерухомими різцями. Нерідко виробники випускають комбіновані моделі: частина різців рухлива, а частина – ні. За виглядом і формою ріжучі елементи також можуть бути різними залежно від того, з якими матеріалами належить мати справу. Зрозуміло, що подрібнення трави та деревини потребує різних робочих елементів. Продуктивність такого обладнання безпосередньо залежить від діаметра та довжини роторного барабана. Але при цьому вищою буде і вага, а відповідно і вимоги до базової машини.

 

Види мульчерів типу приводу

Також потенційним покупцям мульчерів важливо звернути увагу і на те, яким чином начіпне обладнання приводитиметься в дію. Так, виділяють два різновиди:

  1. Механічні. Працюють безпосередньо від валу відбору потужності техніки спеціального призначення через ланцюгову або ремінну передачу. Сучасні виробники випускають такі механізми для спільної роботи з машинами, потужність яких знаходиться в діапазоні від 100 до 500 л. с. Це переважно навісне обладнання, яке монтується на техніку за допомогою триточкового навішування. Але також у продажу можна знайти й самохідні машини із механічним приводом навісного обладнання.
  2. Гідравлічні. Енергію для приводу вони беруть від штатного гідронасоса, що також підключається до двигуна базової машини. Робоча рідина циркулює по контуру, замкненому рукавами високого та низького тиску. Для роботи потребують потужності від 80 до 450 л. с. При цьому витрата олії в гідросистемі складе від 60 до 400 л/хв, а його тиск буде близько 20-30 МПа. У цій категорії представлені як мульчери, так і самохідні. Перші за допомогою триточкового навішування встановлюються на трактори, міні-трактори, мотоблоки, навантажувачі, екскаватори. Другі ж є самостійною високопродуктивною машиною, оснащеною потужною гідравлічною системою.

Хочемо звернути вашу увагу на те, що самохідні мульчери переважно випускаються на гусеничному шасі та орієнтовані під роботи на складних ділянках: низька прохідність, нестабільні ґрунти, велика кількість сторонніх включень, здатних пошкодити колеса.
 

Переваги використання мульчерів

Якщо ви вирішите використовувати в роботі мульчери, то зможете особисто переконатися у таких перевагах техніки:

  • здатність обладнання одночасно вирубувати та подрібнювати рослинність, тобто утилізувати її;
  • можуть видаляти рослини разом з кореневою системою, готуючи тим самим ґрунт до подальшої засадження культурними деревами, чагарниками, зерновими та ін;
  • за одну робочу зміну обладнання здатне навести лад приблизно на 3-4 га лісу;
  • робота одного механізму замінює фізичну працю в середньому 15-20 осіб;
  • мульчування – одне із тих способів утилізації рослинних залишків, які вітаються організаціями захисту навколишнього середовища;
  • покращується протипожежна обстановка у лісі;
  • мульчування запобігає появі порослі на ділянці протягом щонайменше 8 років (для порівняння при аналогічних ручних роботах нова поросля з'явиться вже через 2 роки).

Результати від використання мульчера будуть більш ніж вражаючими. Залишилося тільки правильно підібрати відповідне рішення.
 

На які моменти звернути увагу під час вибору мульчера

Щоб правильно підібрати мульчер, необхідно в першу чергу орієнтуватися на те, в яких експлуатаційних умовах доведеться працювати. При цьому важливо оцінити такі технічні параметри:

  • потужність трактора;
  • наявність/відсутність гідравлічної системи у вашій спецтехніці;
  • площа та обсяг майбутніх робіт;
  • тип рослинності, з якою має мати справу;
  • масогабаритні характеристики навісного обладнання (вага має бути не більше 80% від загальної вантажопідйомності базової машини);
  • ширина захвату за один прохід: від неї залежить продуктивність техніки.

Всі ці, а також багато інших характеристик мульчерів, які будуть потрібні вам при виборі обладнання, вказані в картці товарів інтернет-магазину Hydromarket. Також за потреби можна буде звернутися за додатковими консультаціями та професійною допомогою у виборі до фахівців компанії. Зв'язатися з ними можна телефоном або через форму зворотного зв'язку.