Ті умови, в яких сьогодні опинилася Україна цього року внаслідок російської агресії, позначились на всіх сферах життєдіяльності людини. Торкнулися вони і ринку техніки спеціального призначення. Спецмашини завжди були надзвичайно потрібними у різних галузях: промислові та виробничі підприємства, дорожньо-будівельна, лісозаготівельна, комунальна, сільськогосподарська галузь. Але впродовж 2022 року підвищеною потрібністю в Україні користується саме будівельна спецтехніка. Розглянемо ТОП-5 найпопулярніших і найпопулярніших машин з цієї категорії.
 

ТОП-5 будівельної спецтехніки за запитом

Сучасна будівельна техніка спеціального призначення – це поєднання високої надійності, стабільності та ефективності роботи навіть у навантажених та інтенсивних режимах. Вона здатна в стислий термін справлятися зі складними виробничими завданнями. Так, у 2022 році на ринку України підвищеною потрібністю користуються такі машини:

  1. Самоскиди.
  2. Крани-маніпулятори
  3. Бетононасоси.
  4. Екскаватори.
  5. Бульдозери.

Розглянемо докладніше кожну з категорій спецтехніки.
 

Самоскиди

Самоскиди - техніка, що саморозвантажується, призначена для перевезення сипких матеріалів, не особливо сприйнятливих до зовнішніх впливів. Поєднують у собі високу універсальність, надійність та функціональність. Залежно від того, якою гідравлікою вони комплектуються, розвантаження може здійснюватись назад, назад і в одну з бічних сторін, назад та в обидві бічні сторони. Багатоконтурна гідравліка дозволяє встановлювати на самоскиди ще й додаткове обладнання, як варіант, крано-маніпуляторну установку, розкидачі піску та реагентів, ковшами-відвалами, снігові відвали та ін.

Залежно від призначення самоскиди поділяються на такі категорії:

  1. Дорожні. Використовуються для перевезення піску, гравію, щебеню, вивезення будівельного сміття, під час проведення меліоративних заходів, вивезення снігу та ін.
  2. Кар'єрні. Відрізняються підвищеною прохідністю, вантажопідйомністю. Тут є і задньо-і повнопривідні моделі. Передбачено серйозні обмеження швидкості переміщення.
  3. Зчленовані. Це самоскиди-землевози. Завдяки шарнірно-зчленованій рамі, що з'єднує кузов і кабіну, відрізняються гарною маневровністю та прохідністю. Вони можуть за один раз перевозити від 10 до 50 тонн вантажів, переміщаючись при цьому з досить високою швидкістю.
  4. Підземні. Призначаються для роботи у вибоях із невеликим кутом заїзду.

 

Крани-маніпулятори

Це машина, призначена для виконання робіт із завантаженням та розвантаженням різних категорій продукції. Вона поєднує у собі високу мобільність, гнучкість роботи, універсальність, високу функціональність. Конструктивно є вантажною платформою, на яку монтується спеціальна маніпуляторна установка. Залежно від типу платформи виділяють 2 категорії машин:

  • Бортові. Переважно засновані на вантажівках КамАЗ, МАЗ, Daewoo, Mitsubishi, Hino. Використовуються переважно для транспортування будматеріалів, а у разі наявність спеціального кошика на стрілі маніпулятора – для підйому людей на висоту. Наявність грейферного захоплення дозволить використовувати такі маніпулятори для роботи з будівельним сміттям та металобрухтом.
  • Низькорамні. Використовуються переважно для перевезення та евакуації автомобілів, промислового обладнання, побутівок, контейнерів та інших високих, габаритних монолітних конструкцій.

Шасі кранів-маніпуляторів переважно повнопривідне, що забезпечує можливість експлуатації машини на дорогах з низькою прохідністю.
 

Бетононасоси

Бетононасос – це спеціалізована техніка, призначена для приймання підготовленої бетонної суміші в бункер з метою її подальшої подачі бетоноводом у горизонтальній площині або вертикальній безпосередньо до місця виконання робіт. На практиці широко використовуються в процесі облаштування опалубки при будівництві об'єктів із бетону або залізобетону, подачі будівельної суміші на висоту. Особливо актуальним буде їх застосування за неможливості під'їзду бетоновозів безпосередньо до місця виконання робіт.

Виділяють 2 категорії бетононасосів залежно від рівня мобільності:

  1. Мобільні. Засновані на вантажному автомобільному шасі. Дуже ефективні там, де протягом незначного періоду часу необхідно укласти чимало суміші. Застосовуються найчастіше у мало- та середньоповерховому будівництві.
  2. Стаціонарні. Самостійного шасі для переміщення дорогами загального призначення у них немає. Але об'єктом їх переводять у кузові вантажних авто або на платформі трала. Використовуються для будівництва висотних будівель. Можуть подавати суміш на висоту до 600 метрів.

Подача бетону в них може здійснюватись за допомогою поршневого, шиберного або шторного механізму.
 

Екскаватори

Універсальні землерийні машини, здатні справлятися з різноплановими роботами, що забезпечується можливістю встановлення різних видів ковшів та багато іншого навісного обладнання. Сучасний ринок пропонує споживачам величезний вибір екскаваторів для роботи в різних умовах:

  • колісні: продуктивні, маневрові, невеликі машини;
  • гусеничні: відрізняються підвищеною прохідністю та стабільністю роботи на в'язких, м'яких ґрунтах;
  • навантажувачі: ефективно справляються з вантажно-розвантажувальними роботами та переміщенням сипких матеріалів на невеликі відстані;
  • траншейні: оснащуються спеціальним робочим інструментом, який забезпечує швидке облаштування різних траншей для прокладання інженерних мереж;
  • міні-екскаватори: невелика, маневрова техніка для роботи в умовах обмеженого вільного простору, облаштування котлованів під одноповерхове будівництво.

 

Бульдозери

Бульдозер – самохідна дорожньо-будівельна машина циклічного принципу дії, оснащена спеціальним відвалом. З його допомогою вона здатна знімати верхній шар ґрунту та переміщати його у горизонтальній площині. Використовуються при зачистці територій, облаштуванні насипів під дорожнє будівництво, підготовці майданчиків під будівництво будівель та споруд. Переважна більшість бульдозерів оснащується гусеничним шасі, що забезпечує їм підвищену стійкість та ефективність виконання робіт на різних типах дорожніх покриттів. Колісні моделі зустрічаються дуже рідко.

Також техніка широко використовується при зведенні насипів, гребель, дамб, розробки ґрунту, засипки траншей після прокладання комунікацій, розчищення доріг від завалів та ін.

Але, незалежно від того, яка саме спецтехніка використовуватиметься при виконанні робіт, одна з обов'язкових вимог до неї – спочатку висока якість та повна відповідність специфіці майбутніх робіт. Саме воно здатне забезпечити стабільність та ефективність поповнення робіт, тривалий період служби. Величезний вибір нової, сертифікованої та оригінальної техніки від провідних світових виробників під будь-які експлуатаційні умови чекає на вас у каталозі товарів «Hydromarket». Фахівці компанії зорієнтують в асортименті машин та допоможуть підібрати ту, яка буде максимально ефективною для вирішення саме вашого завдання.