Дробарка для дерева - обладнання, призначене для експлуатації в деревопереробній промисловості, на підприємствах, що спеціалізуються на переробці деревних відходів. З їх допомогою забезпечується подрібнення в технологічну тріску залишків дерев, чагарників, гілок, пнів, старої рослинності та ін. Зараз докладніше познайомимося з тим, що ж є дробаркою для дерева, яких видів вона буває. Зупинимося на технічних характеристиках, які допоможуть вам підібрати відповідне обладнання під робочі умови.

 

Технологія подрібнення деревини: просто про складне


Дробарки для дерева – це обладнання, яке забезпечить безвідходний процес лісозаготівлі. Найчастіше такими установками оснащуються деревообробні та деревопереробні підприємства. Весь технологічний процес дроблення складається з кількох етапів:

дерев'яні залишки подаються до машини;
сировина проходить між робочими елементами, які подрібнюють його;
тріска розподіляється по фракціях, відводяться елементи, які вдалося подрібнити до необхідних параметрів;
відведення готового продукту, його паркан з метою відправки на подальшу переробку або безпосередньо використання.
Також дробарки для дерева можуть використовуватися і на підсобних садових господарствах з метою подрібнення продуктів відходу після обрізки дерев, при вирубуванні старих насаджень з метою омолодження саду. Правильне налаштування параметрів установки дозволяє отримувати мульчу, яка тут же використовуватиме для засипання прикореневої зони рослин з метою утримання вологи, уповільнення росту бур'янів.

 

Основні різновиди дробарок для дерева


Сучасний ринок пропонує споживачам величезний вибір подрібнювачів для дерева. Серед асортименту продукції можна підібрати невеликі пристрої, які можуть використовуватися навіть приватними особами з метою підтримки чистоти та охайності прилеглої до будинку території, так і величезні машини промислового класу, що відрізняються підвищеною потужністю та продуктивністю. Також можна підібрати моделі дробарок для роботи з довгими гілками (від 1 м і більше) та для подрібнення дрібних брусків, полін.

Додатково передбачено кілька класифікацій обладнання:

  1. За типом приводу.
  2. За типом робочого елемента.
  3. За розмірами подрібненого продукту.

Познайомимося докладніше з кожною класифікацією.

 

Види подрібнювачів для дерева за типом приводу

У дію подрібнювач для дерева наводиться зовнішнім приводом. Так, це може бути:

  1. Електричний двигун. Дробарки для дерева з таким приводом переважно малогабаритні. Вони відрізняються невеликою вагою, споживають мало енергоресурсів. Найчастіше їхня потужність не перевищує 2 кВт, але можна знайти і більш продуктивні моделі. Вони в основному оснащуються диском для різання і працюють з гілками діаметром до 10-15 см. Їхній оператор самостійно подаватиме в зону різання. Моделі, потужність який перевищує 2 кВт, вже відносяться до промислового класу і можуть працювати з будь-якими видами деревини. Можуть використовуватись як на вулиці, так і всередині цехів.
  2. Двигун внутрішнього згоряння. У цій категорії представлені дробарки, які можуть працювати на бензиновому та дизельному паливі. Це вже обладнання напівпрофесійного та професійного класу. Відрізняється підвищеною потужністю та продуктивністю, може справлятися з подрібненням навіть пеньків. Основна перевага таких машин - можливість їх використання безпосередньо на місці вирубки, що унеможливлює доставку гілок та інших відходів на місце переробки. Зважаючи на наявність вихлопів, можуть використовуватися тільки на відкритих майданчиках, максимум - під навісами.

Щоб визначитися з вибором на цьому етапі, необхідно розуміти, з якою деревиною працюватиме дробарка, де виконуватимуться роботи, тобто чи потрібна автономність функціонування (у електричних вона не передбачена, а у моделей з ДВС є).

 

Види подрібнювачів для дерева за типом робочого елемента

Подрібнення вихідної сировини в установках може виконуватись за допомогою різних робочих елементів. Так, залежно від цього критерію виділяють такі типи дробарок для дерева:

  • Щокові. Робочі елементи тут – дві щоки, одна рухлива, друга – нерухома. Вони розташовуються клиноподібно один до одного. Зверху в таке обладнання подаватиметься вихідна сировина. Рухлива щока захоплюватиме його і притискатиме до нерухомої щоки з досить високим зусиллям, внаслідок чого і забезпечуватиметься подрібнення. Сировина піддаватиметься впливу доти, доки вийде на виході фракція, здатна самостійно осипатися вниз через щілину, сформовану вузькою частиною щоки.
  • Ударно-валкові. Тут передбачено одну, дві чи три пари валків, що обертаються один назустріч одному. Початкова сировина також подається зверху. Воно захоплюється валками і потрапляє у порожнину між ними, де та руйнується ударним методом. Розмір фракції контролюється відстанню між валками, яку за необхідності можна коригувати.
  • Конусні. Конструктивно виконані у формі склянки, усередині якої передбачено палець конусоподібної форми. Сировина подається до цієї склянки. Палець розламує деревину, поступово подає її до виходу, де обсипаються фракції потрібного розміру, тоді як більші обробляються далі.
  • Барабанні. Тут вихідна деревина руйнується один про одного внаслідок впливу відцентрової сили, яка формується в результаті обертання барабана.
  • Молоткові. Основа такої дробарки – ротор, на якому гнучко закріплені молотки. У процесі обертання вони ударятимуть по вихідній сировині, яка засипається зверху. Виходить, що деревина тут розбивається.

 

Види подрібнювачів для дерева за розмірами подрібненого продукту

Залежно від того, яку фракцію тріски одержують на виході з обладнання, розрізняють такі різновиди обладнання:

  1. Технологічна тріска. Нормується відповідним технологічним стандартом. У ньому вказується як розмір тріски, і її якість, масова частка залишків у відсотковому показнику як у ситі (з певним діаметром отворів) і піддоні.
  2. Спеціальна стружка. Призначається для виробництва деревинно-стружкових плит. Виконується шляхом налаштування відповідних параметрів машини.

Подрібнена фракція. Це деревне борошно, пил та інші порошкоподібні склади, які йдуть на виробництво лінкрусту, лінолеуму, скла та ін.

 

Основні технічні характеристики, які треба врахувати при виборі дробарки

Щоб підібрати відповідну модель деревної дробарки необхідно чітко розуміти, в яких умовах і з якою сировиною працюватиме обладнання, яку продукцію необхідно отримати на виході. Фахівці рекомендують звернути особливу увагу на такі технічні характеристики обладнання:

  • потужність: від цього параметра залежить продуктивність устаткування;
  • вид палива: визначає можливість автономної роботи установки;
  • призначення: дроблення тонких гілок, чагарників, залишків стволів, пнів;
  • масогабаритні показники: відповідають за мобільність установки, оперативність та зручність її транспортування в межах об'єкта або між об'єктами;
  • функціонал: для побутового застосування цілком буде достатньо звичайних універсальних електричних дробарок, у той час як промислові машини повинні мати великий асортимент налаштувань, просте і швидке регулювання.

Більш детально з асортиментом, різновидами та технічними характеристиками дробарок пропонуємо познайомитись у каталозі товарів «Гідромаркет». Також можна звернутися за компетентними консультаціями та допомогою у виборі до менеджерів компанії.