Мотоблоки — один із різновидів техніки спеціального призначення, яка отримала широке застосування в сільському та комунальному господарстві. Вона має значно підвищити ефективність ручної праці, мінімізувати час виконання великого обсягу робіт. Такі малогабаритні машини відрізнятимуться високою ефективністю роботи на садових та присадибних ділянках, городах, дачах, фермерських угіддях та навіть невеликих полях. Висока функціональність та ефективність роботи мотоблоків забезпечується наявністю величезної кількості додаткового навісного обладнання.

Тому одне з найважливіших завдань потенційного покупця — правильно зорієнтуватися у розмаїтті таких механізмів та підібрати рішення, яке буде оптимальним саме для ваших робочих умов. Тут важливо врахувати як тип навісного обладнання, так і роботи, які ви плануєте вирішити з його допомогою, а також розміри своєї ділянки. Зараз зупинимося докладніше на тому, які завдання ви зможете вирішити за допомогою навісного обладнання до мотоблока. Розглянемо основні переваги та познайомимося з різновидами виконавчих механізмів.
 

Навіщо мотоблоку потрібне навісне обладнання?

Різноманітність аксесуарів та комплектуючих, які сучасні виробники пропонують садівникам, приватним домоволодінням, фермерам дозволяє кожному охочому знаходити рішення, оптимальні для певних експлуатаційних умов. Так, навісне обладнання до мотоблоків можна розділити на окремі групи залежно від того, для вирішення яких завдань вони призначаються:

  1. Обробіток ґрунту. Тут йдеться як про передпосівну, так і післяжнивну обробку: орання, боронування, культивування, розпушування, підгортання, видалення бур'янів.
  2. Посадкові роботи. Використовуючи мотоблок із відповідним навісом, ви зможете забезпечити швидку просту посадку різноманітних зернових овочевих культур з певним кроком, нерідко з одночасним внесенням у ґрунт добрив.
  3. Збір врожаю. З цієї категорії можна підібрати виконавчий механізм, який забезпечить швидке викопування різних коренеплодів на глибині до 25 см, їх очищення від землі.
  4. Скошування трави. Тут можна підібрати навісне обладнання, яке дозволить фермеру не лише видалити траву, бур'яни з ділянки, а й забезпечити заготівлю сіна чи фуражу на корм тваринам.
  5. Перевезення вантажів. Йдеться як про переміщення на невеликі відстані сипких матеріалів, у тому числі з їх розрівнюванням поверхнею, а також транспортування зібраного врожаю. У разі переважно використовуються причіпні механізми.
  6. Прибирання території. Підібравши відповідні навіси, ви зможете підтримувати чистоту та охайність твоєї території цілий рік. Сучасні виробники пропонують безліч рішень для прибирання всілякого сміття, забруднень та листя, а також снігу, криги.

У кожній із цих категорій представлено досить широке розмаїття модифікацій навісних механізмів. А це означає, що кожен охочий зможе підібрати оптимальне рішення під робочі умови.
 

Переваги навісного обладнання до мотоблоків

Говорити про переваги навісного обладнання до мотоблоків можна досить довго, адже саме вони визначають функціональність самої спецтехніки. З основних переваг виділимо:

  • простота та зручність у використанні;
  • мінімальні вимоги до обслуговування; висока ремонтопридатність;
  • суттєва економія часу під час виконання різнопланових робіт;
  • дуже широкі функціональні можливості;
  • можливість цілорічного використання;
  • простота та зручність у монтажі, демонтажі;
  • невисока вартість механізмів.

Але все ж таки, більшість покупців навісного обладнання до мотоблоків вибирають даний варіант техніки й оснащення тому, що вони дозволяють виконувати широкий спектр різнопланових робіт за допомогою всього однієї машини. Тобто достатньо мати у своєму розпорядженні лише один мотоблок, для того, вирішувати всі ті завдання, про які ми говорили вище.
 

Основні категорії навісного обладнання для мотоблоків

Ми вже згадували, що сучасні виробники випускають величезну різноманітність навісного обладнання для мотоблоків різних марок і моделей. Весь асортимент умовно можна поділити на 2 окремі категорії: з пасивними та активними механізмами. Перші виключають вузли, що рухаються, що передбачає роботу навісного обладнання одночасно з рухом транспортного засобу. У конструкції активних механізмів передбачені рухомі елементи, що приводяться в дію енергією, відведеною через вал відбору потужності безпосередньо від силового агрегату самого мотоблока.

Найбільше застосування сьогодні у сільському господарстві комунальної галузі, будівельній сфері набули такі види навісних механізмів до мотоблоків:

  • Плуг. Одне з найпоширеніших ґрунтообробних обладнань. Конструктивно плуг складається з лап спеціальної вигнутої форми, що забезпечують переворот верхнього шару землі.
  • Фрези. Використовується для розпушування земляної кірки, її подрібнення. Нерідко використовується замість коліс транспортування: оператор самостійно налаштовує необхідну ширину обробки.
  • Борона. Забезпечує розпушування, перемішування ґрунту без перевороту пласта. Покращує аерацію ґрунту, видаляє бур'яни. Найчастіше до мотоблоків пропонуються дискові, зубчасті та голчасті борони.
  • Картоплесаджалки. Призначені для механізації процесу посадки картоплі, цибулі та інших бульбових культур. Формують борозну, укладають у неї картопля, закривають землею, формуючи невеликий насип.
  • Окучники. Призначені для підгортання картоплі, але нерідко використовується при виконанні інших різнопланових завдань. Зокрема, за допомогою їх можна сформувати борозни для посіву овочевих культур. Також видаляють бур'яни.
  • Картоплекопалки. Забезпечують викопування бульб, їхнє очищення від землі. Можна підібрати моделі, які або викидатимуть очищену картоплю на ґрунт, або відразу подавати в причіп.
  • Сівалки. Призначені для посіву всіляких зернових, круп'яних, бобових, олійних культур та іншого насіння. Є моделі, які призначені для посіву в ряд, квадратно-гніздовим, суцільним методом та ін.
  • Обприскувачі. На практиці широке застосування отримали при обприскуванні рослин від усіляких шкідників та хвороб, а також для внесення рідких добрив.
  • Розкидач добрив. Використовуються для внесення в ґрунт твердих органічних та гранульованих мінеральних добрив. Нерідко їх також застосовують як розкидач піску.
  • Косарки й ворушили. Перші призначені для скошування або стрижки трави, а другі – для швидкого і якісного просушування сіна. На сучасному ринку можна підібрати косарки як роторного, і сегментного типу.
  • Помпи та насоси. Широке застосування отримали при перекачуванні різноманітних рідких середовищ, у тому числі для подачі води зі свердловин для поливу рослин.
  • Подрібнювачі гілок. Вирізняються високою ефективністю роботи в садах, при заготівлі дров. Забезпечують швидке і якісне подрібнення рослинних залишків на тріску різних фракцій, які можуть використовуватися або як мульча або подаватися на подальше перероблення з метою виробництва паливних брикетів, деревостружкових плит і не тільки.
  • Комунальні щітки та снігові відвали. Призначений для цілорічного прибирання території. Сьогодні покупці можуть підібрати різні види щіток з металевим, поліпропіленовим та комбінованим ворсом, у тому числі із системою знепилювання, бункером для збору сміття.

Як бачите, вибір навісного обладнання для мотоблока дуже широкий. Це означає, що ви зможете підібрати гідне рішення під ваші робочі умови. Більш детально з різноманітністю таких виконавчих механізмів пропонують познайомитись у каталозі товарів компанії «Гідромаракет». Ми пропонуємо виключно нове, сертифіковане обладнання, яке відмінно покаже себе в робочому процесі, але буде недорогим і доступним кожному замовнику. Продукція відправляється по всіх регіонах України, а також до країн Європи через розвинену мережу представництв.