Україна - аграрна країна. А це означає, що потреба в ґрунтообробних агрегатах у нас надзвичайно висока. Підготовка землі до засіву тієї чи іншої культури – це завжди суттєві витрати часу та зусиль. Від того, наскільки якісно та професійно будуть виконані дані роботи, безпосередньо залежить врожайність культури. Забезпечити повний цикл робіт з обробки ґрунту покликане спеціальне ґрунтообробне обладнання, що працює спільно з тяговою машиною. Як останнє можуть використовуватися трактори будь-якого тягового класу, а також мотоблоки.

Зараз познайомимося докладніше з видами та ґрунтообробних агрегатів, їх особливостями та нюансами застосування. Підкажемо, де придбати ці механізми надійно, швидко та вигідно.
 

Особливості ґрунтообробних агрегатів

Сучасні виробники випускають на світовий ринок широкий асортимент ґрунтообробного обладнання, що забезпечує максимально високу автоматизацію передпосівних, посівних, післясходових, післязбиральних робіт. Такі механізми забезпечать розпушування, подрібнення ґрунту, боротьбу з бур'янами й не лише.

Відповідно до міжнародної класифікації передбачено три основні категорії технології ґрунтообробки:

  1. Основне оброблення. Передбачає використання таких технологій, як культивація, оранка, прикорнення, посів.
  2. Поверхнева обробка. Для виконання поставленого завдання найчастіше застосовуються комбіновані механізми, які поєднують у собі кілька окремих операцій. Завдяки цьому забезпечується швидша обробка поля. Не передбачає глибокого проникнення у ґрунт.
  3. Нульова обробка. У цій категорії широко представлені механізми мульчування. Завдяки їм забезпечується хороше збереження вологи в ґрунті, запобігає вітровій та водяній ерозії.

Зараз докладніше зупинимося на таких різновидах ґрунтообробного обладнання, як плуги, глибокорозпушувачі, борони, культиватори, ковзанки. Розглянемо їх особливості та нюанси застосування.
 

Плуги

Максимально високою ефективністю дане ґрунтообробне обладнання відрізняється при обробці землі на всю глибину орного шару. Конструктивно є клини вигнутої форми, які розрізатимуть земляний пласт і перевертатимуть його. Плуги здатні знімати дернину та виконувати подрібнення ґрунту. На сьогодні – це найбільш популярний варіант для підготовки ґрунту до сівби, у тому числі з видаленням бур'янів.

Сучасні виробники випускають величезну різноманітність плугів під будь-які експлуатаційні умови:

  • лемішений;
  • дисковий;
  • роторний;
  • плантажний;
  • чагарниково-болотний;
  • садовий;
  • ярусний;
  • лісовий;
  • для гладкої оранки;
  • для кам'янистої оранки.

Найбільше застосування підлогу практично отримав лемешный плуг, як найбільш універсальний і ефективний під час роботи у різних умовах.

 

Глибокорозпушувачі

Глибокорозпушувачі - спеціалізоване обладнання, що забезпечує розпушування ґрунту на глибину аж до 70 см. Роботи з його допомогою повинні виконуватися не рідше, ніж раз на 4 роки на тому самому ділянці. Річ у тому, що при використанні плугів або борін формується так звана плужна підкладка - шар ущільненої землі на глибині до 30 40 см, який не пропускає ні вологу, ні кисень. З огляду на це значно погіршуються властивості ґрунту, знижується врожайність, оскільки культура не може повноцінно розвиватися.

Використання глибокорозпушувача дозволяє руйнувати таке ущільнення. Застосовується це обладнання для:

  • глибокого розпушування ґрунту на парових полях та на схилах;
  • покращення водно-повітряного балансу в прикореневій зоні більшої частини рослин;
  • післяприбиральне розпушування;
  • запобігання розвиткові ґрунтової ерозії.

Як показує практика, виконання цих робіт збільшує кількість активного коріння в зоні розпушування приблизно у 2 рази. Оптимальний час для таких заходів — осінь, після збирання врожаю. Завдяки цьому покращиться проникнення в ґрунт води та поживних речовин у зимовий та ранній весняний період. Досягнутий ефект від однієї обробки зберігається в середньому до 4 років, після чого його необхідно буде повторити.
 

Борони

При обробці полів борони використовуються так само активно, як і плуги, якщо не більше. Широке застосування вони отримали розробки пластів, боротьби з бур'янами, при неглибокому розпушуванні землі, руйнувань дерновини. На багатьох ділянках з їх допомогою виконується підготовка ґрунту до сівби сільськогосподарських культур. На відміну від плуга, борона не перевертає ґрунт. Вона лише розпушує його, перемішує і вирівнює точкам за допомогою даного обладнання нерідко виконується проріджування посівів, закладення добрив та вологи в ґрунті.

Сучасні виробники випускають ринку борони в дуже широкому розмаїтті модифікації. Найбільше застосування практично отримали такі різновиди устаткування:

  • дискові,
  • зубові,
  • пружинні,
  • ротаційні.

Залежно від сили тиску на один зуб виділяють важкі, середні та легкі борони. Перші будуть оптимальним варіантом при роботах на глинистих та суглинистих ґрунтах. Другі - на легких і пухких землях. Треті відрізнятимуться високою ефективністю при обробці верхнього шару.
 

Культиватори

Культиватори застосовують як для суцільної, так і для міжрядної обробки ґрунту. Можна виділити три окремі категорії даних механізмів:

  • груббери: призначаються для глибокого проникнення в ґрунт;
  • екстирпатори: вирізняються високою ефективністю при боротьбі з бур'янами;
  • скарифікатори: призначені для обробки лугової дернини.

Серед усього ґрунтообробного обладнання культиватори можна назвати найбільш функціональними, що й сприяло їхньому суттєвому поширенню на ринку.
 

Катки

Ковзанки призначаються для ущільнення ґрунту як при передпосівних, так і післяпосівних роботах. Залежно від виду вальців, встановлених на них, дані механізми можуть виконувати розпушування верхнього шару ґрунту і вирівнювання поверхні ділянки з одночасним подрібненням великих брил землі. Сьогодні на ринку широкого поширення набули такі види ковзанок:

  • зіркові,
  • кільчасті,
  • рубчасті,
  • комбіновані,
  • гладкі.

Найчастіше у конструкції такого обладнання передбачені баласти – спеціальні місткості, заповнені водою. Від її кількості залежить зусилля, з яким ковзанка натискатиме на ґрунт. Оператор може змінювати об'єм води в робочому процесі, що й призведе до зміни тиску на поверхню, що обробляється.
 

Де кращі ґрунтообробні агрегати в Україні?

Якщо перед вами стоїть завдання придбати ґрунтообробне обладнання, якщо ви шукаєте найкраще рішення щодо функціональності, надійності та ціни, пропонуємо звернутися за покупкою в компанію «Гідромаркет». На сьогодні у каталозі товарів усі вищеописані види механізмів представлені у дуже широкій різноманітності модифікацій, конструктивних рішень, технічних параметрів. Завдяки наявності детального опису кожної позиції в каталозі, ви зможете легко зорієнтуватися у різноманітності даних пристроїв та підібрати ті рішення, які виявляться максимально продуктивними та зручними саме у ваших робочих умовах.

Всі ґрунтообробні агрегати з каталогу — нові, а їхня висока якість підтверджена сертифікатами відповідності. Устаткування поставляється безпосередньо від виробників, минаючи ланцюжок посередників. Завдяки цьому ви зможете придбати ці пристрої на максимально вигідних умовах. Також надаються додаткові знижки, є бонуси за придбання. Якщо в процесі вибору виникнуть додаткові складності, знадобляться професійні консультації та допомога у виборі, зв'яжіться з менеджерами «Гідромаркет» у будь-який зручний для себе час телефоном або через онлайн-сервіси.