Не важливо, чи займаєтеся ви професійною заготівлею дров, чи хочете забезпечити запас палива на зиму особисто для свого домогосподарства, не обійтися без надійного помічника – дровокола. Часи, коли роботи з розколки чураків виконувались людиною за допомогою сокири на щастя, вже йдуть у минуле. Навіщо витрачати стільки фізичних зусиль, якщо можна довірити всі роботи спеціальному механізму? Сучасні виробники поставляють на світовий ринок дровоколи в дуже широкій різноманітності модифікацій та технічних характеристик. Можна легко підібрати індивідуальні рішення як для побутової, так і промислової заготівлі дров.

Залишилося лише добре зорієнтуватися у різноманітності дровоколів. Саме на цьому моменті ми і зупинимося докладніше.
 

Основні різновиди дровоколів

Сучасний дровокол, незалежно від своєї модифікації – це надійний, високоефективний, продуктивний та безпечний у роботі пристрій для розколювання заготовок на поліна. Конструктивно вони є станину, яку укладається чи встановлюється чурак. Далі на нього впливає ріжучий елемент, внаслідок чого і виконується поділ на окремі поліни. Так можна просто описати роботу даного обладнання. Але сила і сам принцип впливу на заготівлю у дровоколів будуть різними.

Усі установки для розколу дров, представлені сьогодні у продажу на ринку України, можна розділити на три окремі категорії:

  1. Гідравлічні.
  2. Конусні.
  3. Рейкові.

Всі класи обладнання мають свої особливості, що визначають швидкість розколки, вимоги до зовнішнього приводу, комфорт та безпеку в роботі. Розглянемо кожну з категорій докладніше.
 

Гідравлічні дровоколи

Це найбільш масштабна категорія, де представлені десятки додаткових модифікацій обладнання. Всіх їх поєднує те, що зовнішнє зусилля збільшується в кілька разів завдяки енергії рідинного потоку, що циркулює по контуру. Звідси й назва – гідравлічні. Так, залежно від позиціювання такі дровоколи можуть бути як вертикальними, так і горизонтальними.

Вертикальні – це в основному обладнання промислового класу, що поєднує високу надійність, безпеку, швидкість роботи й, відповідно, продуктивність. Вони встановлюються стаціонарно і можуть працювати із заготовками, діаметром 80-90 см і довжиною до 1,5 м. Сам чурак встановлюється на станині вертикально, фіксується спеціальними елементами, а зверху на нього давитиме ніж.

Горизонтальні моделі – це більше обладнання побутового класу. Тут немає високої потужності та продуктивності, але проте, вони ефективно впораються навіть із досить товстими заготовками. Тут цурак укладається на станину горизонтально, надійно фіксується. Ніж за допомогою гідравліки рухається на нього та розколює.

Серед основних переваг гідравлічних дровоколів, незалежно від їх модифікації, варто виділити:

  • просту та зручну експлуатацію;
  • високий рівень безпеки для людини;
  • велика різноманітність моделей під будь-які робочі умови;
  • можливість використання ножів різної форми розколювання заготовки на 2, 4, 6 чи навіть 8 полін.

Нестача у них досить відносна – необхідність регулярного технічного обслуговування. Потрібно своєчасно змінювати масло, ущільнення, зношені елементи, інакше гідравліка може швидко вийти з ладу.
 

Види гідравлічних дровоколів типу приводу

Залежно від типу зовнішнього приводу гідравлічні дровоколи можуть бути:

  1. Електричні. Залежно від потужності вони можуть підключатися як до звичайної побутової мережі на 220 В або трифазної (380 В). Такі моделі можуть працювати як на вулиці, так і всередині приміщень – нема шкідливих вихлопів, сильного шуму.
  2. Бензинові. Такі дроворуби комплектуються двигунами внутрішнього згоряння. А це означає, що його треба своєчасно заправляти. Працювати може тільки на відкритих майданчиках через наявність вихлопів, але не прив'язаний до електричної мережі. Може використовуватися в лісі безпосередньо при заготівлі дров. Це вертикальні моделі, оснащені власним шасі.
  3. Від ВОМ трактора. Приєднуються безпосередньо до валу відбору потужності базової машини. Тобто двигуна внутрішнього згоряння тут немає. В іншому вони ідентичні бензиновим. Використовуються дома вирубки.

 

Конусні дровоколи

Конусні дровоколи ще часто називають гвинтовими, адже робочий елемент тут виконаний у формі конуса з гвинтовим різьбленням, який буквально врізатиметься в заготівля, розколюючи її навпіл. Виконаний гвинт методом лиття зі сталевих міцних сплавів, а вістря добре заточене. За своїм позиціювання у просторі конусний дровокол – горизонтальний. На його станині фіксується заготівля, а гвинт буде рухомим, тобто він загвинчуватиметься в чурак, як шуруп. А завдяки тому, що форма у нього конусна, заготівля розщеплюватиметься навпіл. Далі так само половинка розділяється ще на 2 частини й т.д.

В основному конусні дровоколи – це обладнання побутового класу, що працює від звичайної електричної мережі. Але також в асортименті сучасних виробників можна знайти бензинові моделі, установки, що працюють від ВОМ мотоблока, трактора, але їх не так багато.

Серед переваг конусних дровоколів виділимо:

  • гарну продуктивність;
  • невисоку вартість;
  • простоту та зручність обслуговування, високу ремонтопридатність;
  • невеликі розміри та вага, що особливо актуально для приватних домогосподарств (немає проблем зі зберіганням, перевезенням);
  • наявність функції реверсу: якщо вийде так, що гвинт заклинить у заготовці, його можна буде легко викрутити назад.

Але треба бути вкрай обережними під час роботи з гвинтовими дровоколами, адже тут немає надійної фіксації заготівлі. Виходить, що вона просто впирається у спеціальний виступ на станині. При неакуратному поводженні висока можливість отримати травму.
 

Рейкові дровоколи

Рейковий дровокол – ефективне, надійне та практичне рішення для колки дров. Вони відрізняються дуже високою швидкістю роботи, простотою конструктивного рішення. Виходить, що тут фіксується не заготівля, а ніж (виконаний у формі трикутника). Спеціальний механізм штовхатиме колоду на нього, що і призведе до її розколювання: спочатку на 2 частини, а далі вже половинки, четвертинки теж навпіл. У дію це обладнання наводиться або електричним (на 220 В або на 380 В), або бензиновим двигуном. Також є комбіновані моделі, які можуть працювати й від мережі та від ДВС залежно від експлуатаційних умов.

Серед основних переваг рейкових дровоколів виділяють:

  • найвищу швидкість роботи серед аналогів;
  • невисоку вартість;
  • завидну продуктивність.

Але рівень безпеки в робочому процесі залишає бажати кращого. До того ж таке обладнання випускається на ринку лише обмеженою кількістю виробників.
 

Як обрати дровокол правильно?

Щоб вибрати відповідну модель дровокола, необхідно знати відповіді на такі запитання:

  1. В яких умовах експлуатуватиметься обладнання: цех, ліс, приватні домоволодіння.
  2. Із заготовками яких розмірів і порід має бути робота: діаметр, довжина, твердість деревини.
  3. Які обсяги заготівлі дров плануються на об'єкті.

Ознайомитись максимально докладно з величезною різноманітністю дровоколів, представлених сьогодні у продажу на ринку України, докладним описом кожної моделі можна у каталозі товарів «Hydromarket». В інтернет-магазині компанії ви зможете придбати обладнання від найкращих світових виробників під свої робочі умови за максимально вигідною ціною та з офіційними гарантіями. Також можна скористатися професійною консультацією фахівців та допомогою у виборі дровокола під майбутні експлуатаційні умови.