Проблема збереження вологи в ґрунті дуже актуальна для сучасних фермерів. Втрата врожаю в посушливі періоди, вітрова та водна ерозії – ці та багато інших проблем можна вирішити шляхом грамотної обробки ґрунту. І одне з найефективніших рішень тут – глибокорозпушувачі. Це спеціальне навісне обладнання, що працює спільно з трактором, призначене для розпушування глибоких шарів ґрунту. Зараз зупинимося докладніше у тому, навіщо потрібно глибоке розпушування ґрунту, коли його оптимально виконувати. Підкажемо, на які моменти варто звернути увагу при виборі такого навісного обладнання, як глибокорозпушувач.
 

Докладніше про технологію глибокого розпушування

Ми вже говорили про те, що завдання глибокорозпушувача – обробка глибоких шарів ґрунту. У процесі обробки полів робочі елементи даного обладнання здатні заглиблюватися в ґрунт на 60-80 см, руйнуючи плужну підошву, яка сформувалася за роки відсутності глибокого розпушування. Завдяки цьому забезпечується оптимальний рівень циркуляції вологи у ґрунті: запобігає її скупченню і навпаки, надмірне випаровування. Результат від своєчасного та правильного виконання робіт дасть про себе знати вже найближчим часом.

На сьогодні технологія глибокого розпушування вважається однією з найефективніших щодо забезпечення достатнього накопичення вологи в глибоких шарах ґрунту. Будь-яке класичне ґрунтообробне обладнання, чи то борона, плуг чи культиватор у процесі виконання робіт залишає у ґрунті ущільнення, яке отримало назву «плужна підошва». Повсюдно подібне явище спостерігається на суглинках, чорноземах та інших щільних типах ґрунту. Це ущільнення не дає волозі проникнути в глибші шари ґрунту. В результаті вона накопичується тільки у верхніх, що може стати причиною заболочування полів у разі опадів.

Недолік такого скупчення води дається взнаки й перед посадковими роботами. Занадто волога земля не дає розпочати вчасно посівні роботи, а після посіву рослини швидко забирають ту воду, що в ній залишилася. До того ж вона ще й випаровується. В результаті рослина дуже швидко залишається без поживної вологи: корова система не може зруйнувати плужну підошву. Тобто за відсутності регулярних дощів ваші зелені насадження залишаться без вологи вже наприкінці травня. Розв'язувати цю проблему і покликане глибоке розпушування ґрунту.
 

Рекомендації щодо виконання глибокого розпушування

Ось кілька рекомендацій фахівців, які допоможуть вам правильно та своєчасно провести цю процедуру:

  1. Обробка має виконуватися восени після збирання врожаю. Тоді при весняному таненні снігу волога проникатиме в глибокі шари ґрунту. Так ви зможете розпочати посівні роботи максимально рано, а накопиченої рідини рослинам вистачить надовго.
  2. Глибоке розпушування варто проводити за будь-якої технології обробітку ґрунту. У випадку, якщо ви не виконуєте регулярну оранку земель, то розпушувати ґрунт на велику глибину треба приблизно один раз на 3-5 років. Якщо оранка проводиться регулярно, то щороку.
  3. Для роботи варто вибирати глибокорозпушувачі із міцними, потужними дисками. Вони добре подрібнюватимуть великі брили землі, перемішуватимуть середні та верхні родючі шари. Завдяки цьому буде забезпечено добре насичення всіх слів киснем.

Ефективність від проведення такої обратки можна буде оцінити вже в перший рік засідки поля.

 

Переваги від глибокого розпушування

Регулярне використання глибокого розпушування на полях забезпечить:

  • максимально тривале збереження ґрунтової вологи;
  • дуже глибоку обробку ґрунту, але зі збереженням поживних речовин у верхньому родючому шарі;
  • можливість застосування на різних типах ґрунтів: парових, підзолистих, засолених;
  • захист від вітрового та водяного руйнування ґрунтів;
  • ефективне подрібнення залишків коренів, бур'янів;
  • наявність у конструкції спеціальних котків, які додатково вирівнюють поверхню.

Тобто переваги від такої технології обробки ґрунту будуть більш ніж істотними. Потрібно лише правильно підібрати відповідне обладнання під майбутні експлуатаційні умови.
 

Як влаштований і працює глибокорозпушувач

Ми вже говорили про те, що глибокорозпушувач є навісним обладнанням, яке встановлюється на трактор. Виготовляється він із високоміцних, твердосплавних сортів металу, що дозволяє витримувати підвищені навантаження в експлуатаційному процесі. Основний робочий елемент тут – лапи, закріплені на основі. Їхня кількість і відстань між ними визначає можливу ширину захоплення. А ось довжина безпосередньо вказує на те, яку глибину дана модель зможе здійснювати обробку.

У більшості моделей, представлених на сучасному ринку, несуча рама збірна. Тобто власник техніки зможе самостійно коригувати ширину захоплення, додаючи або навпаки, забираючи лапи. Також у конструкції передбачені диски, що подрібнюють земляні брили та ковзанки, які забезпечують максимальне вирівнювання поверхні.
 

Як правильно вибрати глибокорозпушувач: поради від експертів

Сучасні виробники навісного сільськогосподарського обладнання пропонують споживачам великий вибір глибокорозпушувачів під різні робочі умови. У розробці таких виконавчих механізмів враховується допустимий рівень вологості поля, що складається, склад ґрунту. Тому, щоб отримати модель, яка виявиться найбільш ефективною саме на вашій ділянці, необхідно взяти до уваги низку моментів:

  1. Тяговий клас (силу) трактора. Потрібно визначити, чи зможе ваш трактор «потягти» цей навіс. І тут варто врахувати такі параметри, як ширина захвату та глибина обробки. Якщо потужність виявиться недостатньою, техніка просто не зможе забезпечити обробку ґрунту на задану глибину.
  2. Потрібна глибина обробки. Цей параметр безпосередньо пов'язаний із типом сільськогосподарських культур, які вирощуватимуться на даному полі. Якщо йдеться про пшеницю, жито, горох, гречку та інші рослини з неглибокою кореневою системою, то цілком буде достатньо обробки ділянки на глибину до 40-50 см. Поля з кукурудзою, соняшником оптимально розпушувати не менше, ніж на 60 см. Робота в виноградниках, садах потребує 70-80-сантиметрового глибинного перемішування.
  3. Тип захисту стояків. При глибинній обробці не можна виключати, що робочий елемент може потрапити на камінь, шматок металу та інші тверді включення, які здатні його пошкодити. Щоб запобігти цьому, у конструкції навісу передбачено додатковий захист. Тут може бути 2 варіанти: механічна, виконана у формі зрізаного болта або гідроциліндри. У першому випадку болт зріжеться сам при досягненні граничного навантаження, а в другому гідроциліндри піднімуть стійку при контакті з перешкодою та опустять назад, як тільки воно буде подолано.

Також рекомендуємо звернути увагу на механізми, які виробники пропонують додатково до глибокорозпушувачів. Це можуть бути диски як із прямими, так і з зубчастими краями, системи для глибокого внесення добрив у ґрунт, шпорові, трубчасті або голчасті котки, складні рами, гідравлічний привід для регулювання відстані опорних коліс від рами. Завдяки використанню додаткового обладнання, ви зможете отримати універсальне рішення для роботи на різних полях та з будь-якими культурами.

Більш докладно з особливостями та різновидами глибокорозпушувачів пропонуємо познайомитись у каталозі товарів «Гідромаркет». Також можна звернутися за додатковими консультаціями до спеціалістів компанії.